Runda och halvrunda fönster

En detalj som kan göra pricken över i på en husfasad är runda fönster. De allra flesta hus har räta vinklar och man kan bryta av den stela känslan genom att placera ett runt fönster på lämpligt ställe.

Det ger både en mjuk känsla för den som står utanför och tittar på huset, men det kanske framförallt är inomhus som det ger den skönaste känslan. Den som har en dragning till havet och båtar gillar runda fönster extra mycket.

Runt fönster i aluminium

På 1920-talet var det väldigt vanligt att man satte in runda fönster i svenska hem. Den formen har kommit tillbaka kraftigt nu på senare tid och räknas som modernt och funkis.

Det är vanligt att många tillverkare av ytterdörrar har valt rundade fönster.

Halvrunda och kvartsrunda fönster

Till den här typen av fönster kan vi också räkna de halvrunda och de kvartsrunda. De här fria formerna gör att man kan leka med ljusinsläpp på ett livfullt sätt. Halvrunda fönster är vanligt att man placerar högt upp på fasaden. En del har de ovanför ytterdörren för att släppa in ljus snett uppifrån ner i hallen.

Halvmåne fönster

Det kvartsrunda fönstret är mer ovanligt. Man kan tänka sig att placera två kvartar mot varandra i hörnet av en vägg. Andra vanliga ställen då man använder kvartsfönstren är om man bygger en större portal med flera fönsterglas. Då kan man för att ha bra hållfasthet behöva dela in fönstret i flera delar och pussla ihop så att det bildar en fönsterportal.

Öppningsbara runda fönster

Det finns runda fönster som är öppningsbara både inåt, utåt och med pivåhängning. I ett badrum kan det bli ganska effektfullt och verkligen ge en känsla av båtliv.

Just badrummet är det rum där många vill ha ett lite mindre fönster. Man vill ha in lite ljus, men man vill inte exponera sig för mycket.

Köpa rundade fönster

Den här fönstertypen är inte den absolut vanligaste, vilket gör att det är något som många fönsterbutiker inte håller lager på eller säljer överhuvudtaget. Det enklaste är att börja leta på nätet för att bilda sig en uppfattning om vilket utbud som finns.

Prismässigt ligger rundfönster något högre än vanliga kantiga. Allt hänger ihop med tillverkning och efterfrågan. Det du får trösta dig med är att ditt hus kommer bli unikt och kanske höjer det värdet så att du den dag du säljer får tillbaka pengarna med råge.

Rulla till toppen