Aluminiumfönster med spröjs

Spröjs på dina aluminiumfönster kan ge huset en helt ny karaktär. De gör att fönstret ser avdelade ut i mindre rutor. Man kan köpa färdiga spröjsade fönster eller så kan man förnya sina befintliga montera nya spröjs.

Spröjsade fönster

Med spröjs ger man fönstren ett mjukare intryck och husfasaden kan få ett mer klassiskt utseende. Vanligt förekommande är att verandafönster har spröjs eller altandörrar som vetter ut mot trädgård eller vatten.

Spröjsens historia

När man tillverkade glas under 1800-talet kunde man bara göra små rutor. För att då hålla ihop ett stort fönsterglas uppbyggt av små rutor använde man sig av spröjs. Det var alltså inte i estetiskt syfte utan en ren konstruktionsåtgärd.

Idag väljer vi spröjsfönster inte av funktionsmässiga skäl utan för att vi tycker det är snyggt och ger fönstret elegans.

Spröjs till aluminiumfönster

Det är vanligast att man till aluminiumfönster sätter avtagbara spröjs i samma material. De ska vara lätta att plocka lös och sätta dit för rengöring och när man ska putsa fönstren. Man klickar fast spröjsen i fästen (spröjsbeslag) som placerats i fönsterramen.

Det finns också fönster som har aluminiumspröjs pålimmat på glaset. När man då ska putsa fönster får man putsa varje ”ruta” för sig.

Till Elitfönsters aluminiumfönster kan man köpa till spröjs i många olika utföranden. De har glasdelande poster, löstagbara spröjs och mellanglasspröjs. Just den senare typen är ju praktiskt då man aldrig behöver montera lös vid putsning för de ligger just mellan glasen.

Lösa spröjs till Elitfönsters aluminiumfönster

Olika typer av fönsterspröjs

Mellanglasspröjs

Den här typen av spröjs är enklast rent underhållsmässigt när man ska putsa fönstren. De är inte i vägen och monteras redan vid produktionen. Bredder som brukar förekomma är 26 mm som är vanligast men finns även smalare 18 mm och bredare 45 mm. Man kan kombinera olika bredder på horisontell och vertikal ledd.

Utanpåliggande och löstagbara spröjs

En typ av spröjs som man kan montera på i efterhand och som också är bra ifall man vill variera utseendet på fönstren. Löstagbara spröjs är oftast tillverkade i PVC men vissa finns i trä och kräver då rätt mycket omvårdnad. Spröjsbeslag fästes i kanten och på de fästena trycker man dit spröjset.

Wienerspröjs

En komplett konstruktion av spröjs som kallas för Wienerspröjs består av utanpåliggande, invändigt samt mellan glasskiktet. Det här är vad många tänker på som ”äkta spröjs” och ger bäst karaktär till fönstret. Det är dock samtidigt den med tidskrävande när man behöver putsa sina fönster.

Krysspröjs

När spröjsen går diagonalt över fönstret kallar man det för krysspröjs, något som är vanligt att man har upptill på höga fönster eller fönsterdörrar. Det ger en lantligare känsla till fönsterdesignen och passar speciellt bra på hus i herrgårdsstil.

Rulla till toppen