Spröjsade fönster


Spröjs på fönstren kan ge ett hus en helt ny karaktär. De gör att fönstret ser avdelade ut i mindre rutor. Man kan köpa färdiga spröjsade fönster eller så kan man förnya sina befintliga och göra de finare genom att sätta dit avtagbara spröjs. Med spröjs får man ett mjukare intryck och ger husfasaden ett mer klassiskt utseende.

Spröjsade fönster

Spröjsens historia

När man tillverkade glas under 1800-talet kunde man bara göra små rutor. För att då hålla ihop ett stort fönsterglas uppbyggt av små rutor använde man sig av spröjs. Det var alltså inte i estetiskt syfte utan en ren konstruktionsåtgärd. Idag väljer vi spröjsfönster inte av funktionsmässiga skäl utan bara för att vi tycker det är snyggt och ger fönstret elegans.

Spröjs till aluminiumfönster

Det är vanligast att man till aluminiumfönster sätter avtagbara spröjs i samma material. De ska vara lätta att plocka lös och sätta dit för rengöring och när man ska putsa fönstren. Man klickar fast spröjsen i de fästen som placerats i fönsterramen.

Det finns också fönster som har aluminiumspröjs pålimmat på glaset. När man då ska putsa fönster får man putsa varje ”ruta” för sig.

Till Elitfönsters aluminiumfönster kan man köpa till spröjs i många olika utföranden.

Lösa spröjs till Elitfönsters aluminiumfönster

Kan köpas hos Bygghemma, som har ett brett urval av uppsättningar. Se här.