En kub med aluminium

Varför fönster i aluminium?

Aluminium är ett material som både är lätt och tåligt på samma gång. Det lämpar sig därför riktigt bra som material på fönster. Du kanske tänkar att det är fult med silvergrått, men självklart kan man ha målad aluminium i en färg som passar resten av huset.

Aluminiumfönster kräver extremt lite underhåll och behöver aldrig målas om varken på in- eller utsidan. Här kan du läsa på om fördelar och nackdelar med fönster i aluminium.

Termen aluminiumfönster används något slarvigt idag. Det finns fönster som kallas för aluminiumfönster men där stommen i fönstren är av trä som har klätts med ett ytskikt av aluminium. Det finns de fönster där både fönsterkarm och fönsterbåge är helt i aluminium.

Lång hållbarhet

Aluminium är ett material som tål väder och vind väldigt bra. Det kan också motstå frekvent, daglig användning utan att tappa form eller struktur.

Det tåliga materialet gör att du slipper lägga alltför mycket tid på underhåll och rengöring av dina fönsterkammar.

Aluminiumlagret gör att slitage från vind och vatten stoppas mycket bra. Det är bland annat därför tillverkare av aluminiumfönster kan lämna hela 30 års garanti mot fuktskador.

Håller formen

Ett träfönster kan både svälla och krympa beroende på väderlek och ålder. Träfönstret kan bli trögt att öppna och stänga om träet sväller under fuktiga tider på året. Glipor uppstår om träfönstret tappar formen.

Aluminiumfönstren varierar inte med årstid och fuktighet vilket gör att du som husägare inte behöver brottas med tröga eller glappande fönster.

Modernt utseende

Att släppa in mycket ljus för att få en upplyst interiör är ett modernt drag i många husbyggen idag. Aluminiumfönstret gör detta möjligt tack vare att ramen kan hållas minimalistisk.

En miljö där man vill hålla strikta linjer i arkitekturen lämpar sig bra för den här typen av material. I klassiska hus har däremot aluminiumbeklädda fönster svårt att passa in. Där görs sig rena träfönster bäst.

Rulla till toppen